Instytut Badań i Certyfikacji Sp. z o.o.
ul. Chmielna 2/31
00-020 Warszawa
+48 53-094-15-17
biuro@ibic.pl
© Copyright 2020 by IBiC
Regulamin o certyfikację wysyłamy po złożeniu zapytania.
Programy jakości i promocji
Instytut Badań i Certyfikacji Sp. z o.o.
ul. Chmielna 2/31
00--020 Warszawa
Telefon
+48 53-094-15-17
biuro@ibic.pl
BIO Certyfikat może być wystawiony produktom i instytucjom z każdej branży – poza branżą rolo-spożywczą.
Certyfikat BIO przyznaje w oparciu o normę PM-EN ISO 14001:2015. Tyczy się to zarówno produkcji
poszczególnych dóbr, jak i tego, w jaki sposób są utylizowane. Przyznanie certyfikatu daje świadectwo
konsumentowi, iż produkty i usługi są tworzone z myślą o środowisku naturalnym. BIO certyfikat jest
certyfikatem jakościowym, skierowanym dla ściśle określonych grup produktów zgodnie z Rozporządzeniem
Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r) i Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r).
Dlaczego certyfikacja z IBiC?
Certyfikat ekologiczny jest biznesową koniecznością
Potencjalny klient coraz częściej zwraca uwagę na to, z jakich surowców wytwarzane są produkty, i jak wygląda ich utylizacja.
Krótki czas realizacji
Pierwszym krokiem przy certyfikacji jest identyfikacja procesów zachodzących w firmie oraz określenie zależności i interakcji występujących między nimi. Następnie należy skupić się na przeprowadzeniu dokładnej analizy każdego zidentyfikowanego produktu objętego certyfikacją poprzez weryfikację czy jest on zgodny ze standardami certyfikacji. W oparciu o wyniki przeprowadzonej analizy firma powinna wprowadzić niezbędne działania uzupełniające i korygujące. Certyfikat ekologiczny to jasny sygnał dla odbiorców, dowód na wysoką jakość produktów i dbałość o środowisko. To często również konieczność, jeżeli chcemy sprzedawać nasze produkty poza Polską – eko certyfikat po prostu wzbudza zaufanie. Co do zasady ubieganie się o certyfikat eko składa się zazwyczaj z części audytowej (polegającej przede wszystkim na potwierdzeniu zgodności z przyjętymi wymaganiami), testowej (badania surowców etc.) i weryfikacyjnej (przeprowadzanej już po przyznaniu certyfikatu ekologicznego).
Proces uzyskania certyfikacji – Trzyletni cykl certyfikacji
I. Certyfikacja
II. Audyty nadzorcze (raz w roku)