Instytut Badań i Certyfikacji Sp. z o.o.

 

ul. Chmielna 2/31

00-020 Warszawa

 

           +48 53-094-15-17

 

           biuro@ibic.pl

certyfikacja wyrobów ibic

© Copyright 2020 by IBiC

HACCP

 

 

 

 

Czym jest HACCP

 

Hazard Analysis and Critical Control Points” (HACCP), czyli „Analiza zagrożeń i krytyczne punkty

kontroli” – HAACP. To narzędzie, które w zrozumiały sposób zapewnia bezpieczeństwo żywności –

zarówno podczas jej produkcji, jak i w gastronomii i handlu. HACCP pomaga wykryć i wyeliminować

zagrożenia higieniczne. Ponadto stanowi cenne wsparcie w unikaniu błędów lub – po ich wystąpieniu

– w niezawodnym śledzeniu ich źródła.

 

HACCP to jasne instrukcje i dokumentacja dotycząca wszystkich aspektów higieny. Przede wszystkim umożliwia identyfikację zagrożeń i tzw. krytycznych punktów kontroli w organizacji. Pomaga również w ustaleniu regularnych procedur kontrolnych oraz, o ile jest to potrzebne, w wyeliminowaniu usterek lub niebezpieczeństw. Ponadto może być używany do precyzyjnego rejestrowania wszystkich procesów związanych z higieną w przedsiębiorstwie. Za przestrzeganie wymogów higienicznych w gastronomii odpowiedzialny jest pełnomocnik do spraw HACCP w przedsiębiorstwie.

 

 

 

Dlaczego certyfikacja systemu HACCP?

 

  • Certyfikacja HACCP jest  biznesową koniecznością w branży spożywczej

  • Potencjalny odbiorca coraz częściej zwraca uwagę na to, czy w przedsiębiorstwie wdrożono i certyfikowano system.

  • Krótki czas realizacji

 

Jak uzyskać certyfikat HACCP

 

Wdrożenie

 

Pierwszym krokiem przy certyfikacji HACCP jest audyt zerowy. Następnie powołuje się osobę mającą pełnić funkcję Pełnomocnika ds. HACCP. Następnie przygotowuje się wdrożenię na zgodność z normą, czyli: sporządza dokumentację, księgę jakości i  uwzględnienia procedury, po czym wykonuje się audyt sprawdzający i przygotowuje się do audytu certyfikującego.

 

Certyfikacja

 

Przystępuje się do audytu wstępnego, audytor ocenia, czy wszystkie elementy norm zostały wdrożone. kolejnym krokiem jest audyt właściwy, czyli sprawdzenie realizacji zapisów w przedsiębiorstwie. Audytor wydaje raport. Po pozytywnej ocenie następuje przyznanie certyfikatu.

 

 

Proces uzyskania certyfikacji – Trzyletni cykl certyfikacji

I. Certyfikacja

II. Audyty nadzorcze (raz w roku)

III. Recertyfikacja (raz na 3 lata)

 

CERTYFIKACJA HACCP

Programy jakości i promocji

Złóż wniosek online:

Wypełnij wniosek online